Δώσε θάρρος στο χωριάτη…

Του Βασίλη Λυρίτση

Ποιος από το χώρο της Αριστεράς την τελευταία περίοδο απολαμβάνει τη δημοσιότητα, εκτός από τον Τσίπρα και τον Αλαβάνο; Αν δε σας έρχεται στο μυαλό σας να σας τον θυμίσω: ο επικεφαλής της ΚΟΕ, ο πρώην μαοϊκός Ροδόλφος Νικόλαος-Κωνσταντίνος Ρινάλντι, γνωστός και ως Ρούντι. Έχει αναδειχθεί ως ΄»τρίτος πόλος» στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» το χάος που επικρατεί στο εσωτερικό του.

Δηλώνει λοιπόν, ο αθεόφοβος ότι «τα δικαιώματα του Συνασπισμού είναι αυτοκρατορικά». Ας γελάσω! Είναι δυνατόν να εκστομίζει τέτοια λόγια όταν προέρχεται από ένα χώρο που φανατικά τίθεται υπέρ του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού»; Αντιγράφω από το καταστατικό της ΚΟΕ: « Με γενικούς όρους, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι η εφαρμογή, σε τρόπο οικοδόμησης και δράσης της κομμουνιστικής οργάνωσης ή του κομμουνιστικού κόμματος, των αρχών του κύρους και της αυτονομίας.» Σύμφωνα με αυτές τις αρχές την κυριάρχη εξουσία στο κόμμα ασκούν κυρίως το Καθοδητικό Όργανο και η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου που υποτίθεται ότι ακολουθούν ή θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις της Πανελλαδική Συνδιάσκεψης. Είναι λοιπόν, τα ελεγκτικά-εκτελεστικά όργανα του κόμματος που καθοδηγούν τα στελέχη μ’ ένα εντελώς «αυτοκρατορικό τρόπο». Προσέξτε! Tα άτομα που θα στελεχώσουν Κ.Ο. και την Κ. Ε. Ε. πρέπει να έχουν κομματική θητεία, 5 χρόνια στο πρώτο και 10 στη δεύτερη.

Ζητάει λοιπόν, ο ανοιχτόμυαλος Ρούντι, που ζορίζεται από την καταπίεση του Συνασπισμού, οι μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο χαλαροί και να μπορεί να τίθεται επικεφαλής «ένας συνδικαλιστής, ένας νεολαίος ή ένα βετεράνος». Ε, θα ξαναγελάσω, δεν μπορώ. Διαβάστε (αν έχετε όρεξη) τη «χαλαρότητα» των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί, όποιος θέλει να γίνει μέλος της ΚΟΕ:

«Μέλος της οργάνωσης είναι όποιος δέχεται τις ιδεολογικές και πολιτικές της θέσεις (ταυτότητα) και τις καταστατικές της αρχές λειτουργίας, ανήκει σε οργάνωση βάσης, δραστηριοποιείται για την εφαρμογή των αποφάσεών της και συνεισφέρει με τη μηνιαία συνδρομή του.

Μέλος γίνεται όποιος εθελοντικά το επιθυμεί. Προηγείται επιχειρηματολογημένη πρόταση τουλάχιστον 2 μελών πυρήνα της οργάνωσης, που εκτίθεται στον πυρήνα. Η θετική απόφαση του πυρήνα μεταφέρεται στον οργανωτικό υπεύθυνο (ΟΥΠ) της οργάνωσης βάσης και από εκεί στο γραφείο. Η θετική απόφαση του γραφείου κοινοποιείται στο υπό οργάνωση μέλος μέσω του ΟΥΠ, ο οποίος του εξηγεί με αναλυτικό τρόπο τη λειτουργία της οργάνωσης και τον τρόπο δραστηριοποίησης των μελών της.

Για έξι μήνες το νέο μέλος θεωρείται ότι βρίσκεται υπό δοκιμασία. Αυτό σημαίνει ότι συνεργάζεται μόνιμα μαζί του ο υπεύθυνος του πυρήνα, φροντίζοντας για τη διαπαιδαγώγησή του και για την παραπέρα επεξήγηση του τρόπου δραστηριότητας και λειτουργίας. Το νέο μέλος πρέπει να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και να εμπλέκεται άμεσα στην πρακτική και μαζική δουλειά.

Μετά το εξάμηνο παρουσιάζονται στο γραφείο της ΟΒ (Οργάνωση Βάσης) δύο εκθέσεις. Μία του νέου μέλους και μία του πυρήνα που ανήκει το νέο μέλος. Μετά ο ΟΥΠ του γραφείου συζητά τις παρατηρήσεις και εκτιμήσεις της οργάνωσης προς το νέο μέλος με στόχο το βάθεμα της σχέσης της οργάνωσης με το μέλος, την ενίσχυση της θέλησής του, τη δραστηριοποίησή του με νέα καθήκοντα και ευθύνες […]»

Σ’ αυτό το χώρο λοιπόν, επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Με αυτό το κόμμα συνεργάζεται ο ΣΥΝ. Που να ήξερε τι τον περίμενε!

Advertisements

6 Σχόλια

 1. Ο σύντροφος Ρούντι μια χαρά μπορεί να μιλάει για αυταρχικά δικαιώματα και μάλιστα αφού προέρχεται απο το χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς, που υπερασπίζεται ακόμα την αρχή του «δημοκρατικού» συγκεντρωτισμού (συγκεντρωτισμός και δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρχουν). Ο Ρούντι έχει, προφανώς, στο μυαλό του μια σταλινικού τύπου συγκεντρωτική οργανωτική κομματική δομή. Επειδή ασχολούμαι με την περίπτωση της κομμουνιστικής πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η οποία είχε υιοθετήσει την αρχή του «δημοκρατικού» συγκεντρωτισμού, ενημερώνω ότι το κυρίαρχο μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα (SED) ασκούσε, μέσω της συγκεντρωτικής αυτής κρατικής και κομματικής δομής, μια αυταρχική, μονοκομματική (παρά την ύπαρξη άλλων αστικών κομματών) διακυβέρνηση. Άρα γιατί σήμερα ο Ρούντι να μην μιλάει για «αυτοκρατορία» ή μονοκυριαρχία του ΣΥΝ εντός του ΣΥΡΙΖΑ??Κατά την γνώμη μου η υπόθεση της συνεργασίας ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ προς τα εκεί οδεύει, αφού ο πολυφωνικός ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δείχνει μια «βαβελική» εικόνα. Αυτή είναι η αίσθηση μου, χωρίς να την υπερασπίζομαι, καθώς θεωρώ ότι ίσως ένα νέο κόμμα υπό μια νέα ηγεσία θα ήταν μια πρόσφορη λύση.

 2. Φανή, προφανώς θέλει να καταργήσει την «αυτοκρατορία» του ΣΥΝ για να δημιουργήσει μία άλλη, πιο κοντινή στις αρχές του κόμματός του. Συμφωνώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του εικόνα δεν έχει λόγο ύπαρξης.
  Β.Λ.

 3. Βρε Βασίλη,
  Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Μπορεί η ΚΟΕ να μην είναι η κατάλληλη συνιστώσα για να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει 1002 στραβά.
  Το θέμα δεν είναι μια δυναμική αριστερά που θα εκφράζει τους πολίτες αυτής της χωράς? Ο πολίτης πραγματικά σκοτίστηκε για το τι λέει η ΚΟΕ ο ΣΥΝ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολίτης σήμερα θέλει οι συνθήκες διαβίωσης του να βελτιωθούν. Είτε αυτό προκύπτει από την απέλαση των μεταναστών είτε από τον εγκλεισμό χιλιάδων στις φυλακές. Ο πολίτης νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί μέσω της κοινής λογικής η οποία λέει πως ο ομοφυλόφιλος δεν είναι παράνομος, η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να είναι 700 euro γιατί κανένας δεν μπορεί να ζήσει με αυτά, ότι οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα της κοινωνίας μας κλπ.
  Όσο κοιτάμε εμείς που θεωρούμε τους εαυτούς μας σοσιαλιστές, αριστερούς, κομμουνιστές αντιεξουσιαστές, αναρχικούς, οικολόγους κλπ να βρούμε σε τι διαφέρουμε θα προκαλούμε αηδία στον μέσο Έλληνα και αυτός θα στρέφετε με περισσότερη θέρμη στους απόγονους του βασιλιά, της χούντας κλπ.
  Πιστεύω απλά πως δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια αυτή.
  Πρέπει να λάβει τέλος αυτό το χτικιό. Είσαι ποιο κοντά στη ΚΟΕ από ότι στο ΠΑΣΟΚ. Έλεος!
  Αν είσαι ποιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, τότε πήγαινε σε αυτό όπως έκαναν άλλοι και άλλοι!!!!
  Απλά το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και τακτικές του τύπου σαμποτάρω το κόμμα μου επίσης. Διαφορετικά, ανανεωτικά βλέπω ξανά την κατάσταση στο μπαίνω δεν μπαίνω στην βουλή!!!

 4. Alex, o πολίτης δε σκοτίστηκε για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσύ ο ίδιος λες ότι χρειάζεται μια Αριστερά που να εκφράζει τους πολίτες αυτής της χώρας. Ε, αυτή τη στιγμή η Αριστερά δεν τους εκφράζει, ούτε δείχνει ικανή να εκπροσωπήσει το «μέσο» Έλληνα, αλήθεια ποιος είναι αυτός; Εννοείται ότι απέχω παρασάγγης από την ΚΟΕ. Καλά, τα σχετικά με το ΠΑΣΟΚ δεν τα σχολιάζω.
  Ο λόγος σου όμως είναι αρκετά πολωτικός και αμέσως βάζεις τις διαχωριστικές γραμμές. Όποιος κατακρίνει το ΣΥΡΙΖΑ αμέσως γίνεται πασόκος; Επίσης, δεν κατάλαβα. Γιατί σώνει και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στη Βουλή; Αν δεν τον επιλέξει ο κόσμος δε θα βγάλει βουλευτές, τελείωσε έτσι πάνε αυτά. Και για να τον ψηφίσουν οι πολίτες πρέπει να τους πείσει ότι αξίζει την ψήφο τους. Αυτή τη στιγμή με τον Ρούντι στις επάλξεις, τον Αλαβάνο ως κλαίουσα παρθένα, τον Τσίπρα ως μαθητή σε τιμωρία δύσκολα θα πάρει τα πάνω του. Φυσικά πρέπει το τοπίο να ξεκαθαρίσει και να ακουστούν και πιο σοβαρές φωνές. Αν το τίμημα είναι η διάσπαση, η δημιουργία νέου κόμματος δε με ενδιαφέρει καθόλου. Βαρέθηκα τα περί «αυτοκρατορικών θέσεων», περί «πατροκτονίας» και «παιδοκτονίας» και όλες αυτές τις σαχλαμάρες.
  Β.Λ.

 5. Ποιες τελικά είναι οι ποιο σοβαρές φωνές?
  Ποιους εννοείς?

 6. Έλα ντε. Ψάχνω και εγώ να τις βρω. Κάτι γίνεται με τους ανανεωτικούς αλλά είπαμε αυτοί είναι πασόκοι και δεν το ξέρουν.
  Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: