Απέλαση για ψύλλου πήδημα: από τη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιική επισφάλεια

Στο έλεος του 7% του ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση συνεχίζει την συντηρητική πολιτική που χάραξε  εδώ και βδομάδες σε σχέση με τους (λαθρο)μετανάστες. Σαν να είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε πριν από 20 μέρες και πρέπει να λυθεί εντός του καλοκαιριού. Τελευταίο που διάβασα είναι η τροπολογία του μεταναστευτικού νόμου περί απέλασης αλλοδαπών. Νομικοί με τους οποίους συζήτησα, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου δε συμβαδίζει ούτε με το σύνταγμα της Ελλάδας αλλά ούτε με το Ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το άρθρο είναι του καθηγητή  Κωνσταντίνου Tσιτσελικη, ο οποίος διδάσκει Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το απόσπασμα από την Καθημερινή (27.06.09)

Οι πρόσφατες τροπολογίες του μεταναστευτικού ν. 3386/2005, οι οποίες πέρασαν από τη Βουλή πριν από λίγες ήμερες, δεν μπορούν να διεκδικήσουν δάφνες συνέπειας ως προς τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Οι διατάξεις αυτές προβληματίζουν διπλά: προσπαθώντας να ενισχύσουν τη «δημόσια ασφάλεια», εν τέλει την υπονομεύουν, καθώς της αφαιρούν πολύτιμο κεκτημένο δυναμικό από τη συστατική της «ασφάλεια δικαίου» και μάλιστα, μέσα από μια επιδερμική και εύπεπτη μηχανική της καταστολής. Θα αναφερθώ μόνο σε μία διάταξη η οποία παραβιάζει βασικές αρχές της δικαιοταξίας μας σε βάρος μιας εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας, των νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι κάθε αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια εάν ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Με τη διάταξη αυτή δημιουργείται σε βάρος κάθε αλλοδαπού τεκμήριο επικινδυνότητας που οδηγεί στην απέλασή του. Είναι προφανές ότι η δυνατότητα αντίκρουσης οποιασδήποτε αυθαιρεσίας της διοίκησης ή μη ορθής εφαρμογής του νόμου μειώνεται σε πραγματικές συνθήκες στο ελάχιστο σε όποιον ήδη έχει απελαθεί. Ετσι, η διοικητική απέλαση συναρτάται με την άσκηση ποινικής δίωξης (σχεδόν για κάθε πράξη που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αλλά και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας!), από την οποία και μόνον, πλέον, συνεπάγεται η επικινδυνότητα του αλλοδαπού. Η συνάρτηση αιτίων (τεκμαιρόμενη επικινδυνότητα) και αποτελεσμάτων (απέλαση), που στηρίζεται σε ενδείξεις τέλεσης κάποιου αδικήματος και όχι σε βεβαιότητα, ακυρώνει το θεμελιώδες τεκμήριο της αθωότητας, καθώς προηγείται της δικαστικής κρίσης περί του αδικήματος που φέρεται ότι διέπραξε ο κατηγορούμενος. Πέρα από την αντισυνταγματικότητά της, η νέα ρύθμιση θέτει σε καθεστώς ομηρίας όλους τους μετανάστες που διαβιούν στη χώρα νόμιμα, καθώς θα μπορούν να απελαθούν για ψύλλου πήδημα και χωρίς νομικό έλεγχο της απόφασης απέλασης. Ο νόμος αυτοματοποιεί τα προστάδια της ποινικής διαδικασίας και ματαιώνει τη δυνατότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του κατηγορουμένου στην ίδια του την δίκη, αφού ήδη θα έχει απελαθεί και θα του έχει απαγορευτεί η επανείσοδος στη χώρα. Η ανασφάλεια την οποία εγκαθιδρύει η διάταξη αυτή για όλους τους αλλοδαπούς και το ρήγμα που ανοίγει στην ελληνική συνταγματική τάξη μάς αφορά όλους, καθώς η εξαιρετική μεταχείριση τμήματος της κοινωνίας με ιδιαίτερα επαχθείς, και εντέλει παράνομους, όρους θα διευρύνει μακροπρόθεσμα τις ανισότητες και άρα, τον ορίζοντα της κρίσης που διανύουμε.

Αντίστροφα, ο νομοθέτης θα όφειλε να μεριμνήσει για τη λήψη μέτρων, με στόχο την πλήρη ένταξη και την κατοχύρωση των προβλεπόμενων δικαιωμάτων στους μετανάστες (κυρίως στην άρση της ανασφαλούς προσωρινότητας των όρων νομιμότητας), που ζουν επί σειρά ετών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα, ζήτημα καίριο για την ευημερία της κοινωνίας μας. Μάλιστα, αδιαφορώντας για τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο νομοθέτης προχώρησε σε επικίνδυνα μονοπάτια, θεσπίζοντας τρόπους κολασμού συμπεριφοράς και όχι πράξης, μονοπάτια πρωτόγνωρα τουλάχιστον σε εμάς της γενιάς της μεταπολίτευσης.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Προτείνω να γίνει το ίδιο με και με τους ημεδαπούς, να καταδικάζονται σε παραμονή εφόρους ζωής στην Ελλάδα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: