Αλαζονεία, μητέρα όλων των αμαρτιών!

Του Βασίλη Λυρίτση

ΙερώνυμοςΤο χθεσινό Βήμα φιλοξένησε δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία. Το άρθρο τελειώνει με τις εξής δηλώσεις του: «Στην Ελλάδα υπάρχει δυσπιστία και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Βλέπετε συνέχεια έχουμε επιθέσεις- “δεν πληρώνουμε τους φόρους”, “δεν πληρώνουμε τούτο, το άλλο”-, ενώ αυτά είναι πολλές φορές ψέματα, διότι και φόρους πληρώνουμε και ό,τι άλλο…« Επειδή ο Ιερώνυμος παρουσιάζει την εκκλησία ως έναν αδικημένο και υποτιμημένο θεσμό στην ελληνική κοινωνία διαβάστε τι τελικά πληρώνει ή δεν πληρώνει στο ελληνικό κράτος, φυσικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στα παρακάτω να προσθέσουμε και το μέγεθος της γης που κατέχει, χωρίς βέβαια να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για μια ξεκάθαρη εικόνα. Αντιγράφω από το ΤΕΕ ανατολικής Κρήτης: «Με το Ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών του 2004, και κατά τ΄άλλα φέρει τον τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής…», η εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%. Η εκκλησία βέβαια είχε βρεί τους τρόπους για να καταβάλει ποσά που κάλυπταν μόλις το 3%-4% της δαπάνης.  Ίσως γι αυτό το δημοσιονομικό κόστος υπολογίστηκε τότε σε μόνο 10 εκατ. Ευρώ!

Με το φορολογικό Ν. 3296/04, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από τον φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή!

Με τον Ν. 3427/2005 για την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας διευρύνθηκαν: Οι ναοί και οι μονές δεν υπόκεινται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, ενώ απαλλάσσονται και από το τέλος συναλλαγής. Δεν είναι βέβαια μόνο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που «φροντίζει» την εκκλησία.  Όλα τα υπουργεία συναγωνίζονται να  εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητές της κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων. Ενώ ισχύουν οι κανονισμοί 66/1993, για λειτουργία Γραφείου Ναοδομίας και ο χουντικός 55/1974 για μελέτη και εκτέλεση όλων των εκκλησιαστικών έργων, νέες ρυθμίσεις οδηγούν την εκκλησία στη νέα εποχή!

Ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν για την εισαγωγή τους συστατική επιστολή από τον μητροπολίτη της περιοχής, Ιερό Κοινόβιο, που χρηματοδοτείται μέσω ερευνητικών προγραμμάτων της Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των ΑΕΙ και Ίδρυμα, που επιχορηγείται από υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απολαμβάνουν όλων των προνομίων και των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για τις μονές, ενώ και ως προς τις ιατρικές τους υπηρεσίες, δεν υπάγονται στους κανόνες του υπουργείου Υγείας αλλά σε εσωτερικό κανονισμό. Πόροι από το Π.Δ.Ε. και το ΕΣΠΑ  παρέχονται χωρίς περιορισμούς!…

Οι πολύ «μεγάλες μπίζνες» όμως στο real estate,  άνοιξαν με το Ν. 3498/2006 για τον ιαματικό τουρισμό με τον οποίο  οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας υπάγονται στο καθεστώς των μακροχρόνιων μισθώσεων για τουριστικούς σκοπούς του Ν. 2160/1993, άρθρο 6 παρ. 17.»

Αυτή είναι λοιπόν «η αιχμαλωσία και η ομηρία» στην οποία βρίσκεται σύμφωνα με τον Ιερώνυμο η εκκλησιαστική περιουσία! Για την ιστορία να θυμίσω ότι το Νοέμβριο του 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πρόταση νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας η οποία και καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Ένα Σχόλιο

  1. Οπως όλοι λοιπόν καταλάβαμε, ο πλούτος δεν μεταφέρεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: