«Αλληλεγγύη», η ΜΚΟ με το αμαρτωλό παρελθόν

«Η αγάπη χτίζει» ήταν το σύνθημα της καμπάνιας της «Αλληλεγγύης» της γνωστής εκκλησιαστικής ΜΚΟ. Μόνο που οι υπεύθυνοι της οργάνωσης αντιλαμβάνονταν με διαφορετικό τρόπο το νόημα της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Σημειωτέον ότι η εν λόγω ΜΚΟ ευεργετήθηκε όσο καμία άλλη από τα κρατικά ταμεία και από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξακής Συνεργασίας του υπ. Εξωτερικών. Διαβάστε λοιπόν,τι ανακάλυψαν οι οικονομικοί ελεγκτές (αντιγράφουμε από την Καθημερινή 21/6):

«Ελέγξαμε τη νομιμότητα και ακρίβεια των λογιστικών εγγράφων καθώς και την ύπαρξη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Δεν διαπιστώσαμε την ύπαρξη κανονισμού Εσωτερικού Ελέγχου από συστάσεως της εταιρείας στις 23 Μαρτίου 2002. Επιπρόσθετα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2004 με την τροποποίηση του καταστατικού μεταβιβάζονται όλες οι εξουσίες διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας σε τρίτο πρόσωπο (Φουρλεμάδη Δημήτριο) με μοναδικό περιορισμό τη δέσμευση της εταιρείας με την υπογραφή του για πληρωμές έως και το ποσό των 10.000 ευρώ» αναφέρουν για την «Αλληλεγγύη» οι ελεγκτές κ. Δημήτριος Τίκας, διευθυντής Διευθύνσεων Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και Ιωάννης Τσομπανάκης, προϊστάμενος Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου ΕΚΥΟ. Στην έκθεσή τους, που φέρει τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτική», οι δύο  ελεγκτές σημειώνουν πως οι περισσότερες δαπάνες πραγματοποιούνταν με απευθείας ανάθεση. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτέρω έλλειψης είναι η χρήση υπηρεσιών μεταφορών από την ομόρρυθμη εταιρεία «Κατσαμπέκης Κ. & Φίλη Ε. & Σια Ο.Ε.» και η καταβολή σ’ αυτήν υπέρογκων αμοιβών, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να προκύπτει ότι έχει προηγηθεί η λήψη προσφορών από άλλους προμηθευτές. Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στον ανωτέρω προμηθευτή για τις χρήσεις 2003 έως και 2007 ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ περίπου! Σημειώνεται ότι από το 2002 αποτελούσε τον αποκλειστικό συνεργάτη της εταιρείας «στον τομέα των μεταφορών» επισημαίνουν.

Σε άλλο σημείο της απόρρητης έκθεσής τους οι δύο ελεγκτές υπογραμμίζουν: «Δεν διαπιστώσαμε να τηρούνται οι διαδικασίες δωρεών στην πλειονότητα των περιπτώσεων π.χ. Δωρεά της Ιεράς Συνόδου ποσού 155.000 ευρώ & 190.000 ευρώ στις 25/8/2006 & στις 5/10/2006 αντίστοιχα, προς την “Αλληλεγγύη” για συγκεκριμένο σκοπό (βοήθεια για τα θύματα του Λιβάνου), η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς, παρατύπως, με παραποίηση του παραστατικού είσπραξης των επιταγών, ειδικότερα: 1) Απόδειξη είσπραξης μετρητών-επιταγών “Αλληλεγγύη” Νο 4850 5/10/2006 ποσού 190.000 ευρώ με αιτιολογία Οικονομική ενίσχυση των θυμάτων του Λιβάνου, διεγράφη η φράση “των θυμάτων του Λιβάνου” & 2) Απόδειξη είσπραξης μετρητών-επιταγών Νο 4798 “Αλληλεγγύη” 25/8/2006 ποσού 155.000 ευρώ με αιτιολογία Οικονομική ενίσχυση από τον λογαριασμό για τον Λίβανο, διεγράφη η φράση “για τον Λίβανο”. Και οι δύο εισπράξεις των επιταγών έγιναν στον λογαριασμό όψεως της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς Νο 504—————— ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες περίεργες μετακινήσεις χρηματικών ποσών περιγράφονται λεπτομερώς και σε άλλα σημεία της έκθεσης. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της καλύπτουν τα προγράμματα αποστολής επισιτιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες. Είναι η γνωστή υπόθεση των σάπιων κοτόπουλων για την οποία το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί να του επιστραφούν περίπου 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο ελεγκτές εκτιμούν πως το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να διεκδικήσει τα χρήματα από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. της ΜΚΟ, Επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη, Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό και κ. Δημήτριο Φουρλεμάδη, «οι οποίοι ως δημόσιοι υπόλογοι το διέθεσαν σε ανοίκειες πληρωμές, που δεν είχαν σχέση με την εκτέλεση των Προγραμμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκδοτικές δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρείας της «Αλληλεγγύης» προκάλεσαν χρέη μεγαλύτερα του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Οι ευθύνες

«Με βάση τα παραπάνω και τα εν γένει σχόλια που παραθέτουμε στο πόρισμά μας, ευθύνες για ελλειμματικές τουλάχιστον πράξεις θα πρέπει να καταλογιστούν, κατά την άποψή μας, στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτριο Φουρλεμάδη, ο οποίος κατά τις ενδείξεις θα πρέπει να ήταν ο “ιθύνων νους”. Οι άστοχες και πολλές μεθοδευμένες ενέργειες εζημίωσαν την εταιρεία με 13.355.805,92 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς τράπεζες, και ενδεχομένως τον κ. Ν. Φράγκο), ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί και από άλλα μη ολοκληρωμένα ή μη παραληφθέντα από την ΥΔΑΣ Προγράμματα», υποστηρίζουν οι δύο οικονομικοί ελεγκτές.

Κατά την εκτίμηση των ελεγκτών ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν στον επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη, τον Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό αλλά και σε «υπαλλήλους και συνεργάτες της εταιρείας»

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: