Έλεος κ. Παπανδρέου!

Του Βασίλη Λυρίτση

ΠαπανδρέουΤο παρακάτω κείμενο γράφτηκε «εν βρασμώ» όταν διάβασα το άρθρο του κ. Παπανδρέου. Αρχικά, σκέφτηκα να μην το ανεβάσω αλλά όταν πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε αυτό το blog δεν είχαμε αποκλείσει την έκφραση του θυμού μας.

Αλήθεια, πώς ο κ Παπανδρέου θα πετύχει το «0% λαθρομετανάστες»; Θα στήσει πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων ή θα χτίσει τείχη, γιατί άλλο τρόπο δε βλέπω. Για να μη χάσουμε και το λίγο μυαλό που μας έχει μείνει και επειδή το αυτονόητο τελικά δε λέγεται εύκολα, ας κάνω την αρχή:

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι δε σταμάτησαν να μετακινούνται για την εύρεση τροφής και δουλειάς. Αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει και ούτε θα έπρεπε να θέλουμε ν’ αλλάξει. Ο κ. Παπανδρέου έχει μάλλον αντίθετη άποψη. Υποτίθεται ότι θέλει να χτυπήσει τη λαθρομετανάστευση. Μα είναι δυνατόν ο Αφγανός που βομβαρδίστηκε το χωριό του και έφυγε κακήν κακώς να έχει νόμιμα χαρτιά; Θα μπορούσε ένας Αλβανός όταν η χώρα του ήταν υπό διάλυση, να ενδιαφερθεί για τη νόμιμη είσοδο στην Ελλάδα; Οι μετανάστες δεν ήθελαν να έρθουν στην χώρα μας, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη δική τους. Αναγκάστηκαν να πληρώσουν το λαθρέμπορο.

Πηγαίνουν εκεί που έχει δουλειά και αν δεν βρουν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φύγουν. Δεν έχουν έτσι κι αλλιώς τίποτα να τους κρατάει δεμένους μ’ ένα τόπο. Αν αποφασίσουν να μείνουν και δημιουργήσουν την οικογένειά τους, τότε σίγουρα υπάρχει δουλειά για όλους.

Αν όμως βολεύει κάποιους να τους παρουσιάζουν ως πρώτη και βασική αιτία της ανεργίας, δε χρειάζεται παρά να ρίξουν μια ματιά στις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία. Σ’ αυτές δε θα βρουν για παράδειγμα νομούς από την Κρήτη, ένα νησί που σχεδόν οι περισσότερες γεωργικές ασχολίες γίνονται από τους μετανάστες. Μάλλον θα ανακαλύψουν περιοχές με εργοστάσια που έκλεισαν.

Έχουμε γίνει «ξέφραγο αμπέλι» μάς τρομοκρατεί ο κ. Παπανδρέου. Άρα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα σύνορα. Με ποιο όμως τρόπο από τη μία στιγμή στην άλλη θα γίνονται συχνοί έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων; Θα πρέπει μ’ άλλα λόγια να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό. Και εγώ που νόμιζα ότι είμαστε σε οικονομική κρίση!

Και αυτή η «καραμέλα» με την επαναπροώθηση (που αναφέρει ως μέτρο αντιμετώπισης) πότε θα σταματήσει; Προφανώς και δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δε γίνεται: α) να συλλάβουν όλους τους λαθρομετανάστες, β) να τους γυρίζουν πίσω σε μια μέρα. Θα πρέπει λοιπόν, να δημιουργηθούν «χώροι υποδοχής» των μεταναστών οι οποίοι βέβαια να πληρούν  όλες τις προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης (άριστες συνθήκες υγιεινής, διατροφή κλπ.) Αν και προσωπικά η γκετοποίηση ανθρώπων προσβάλλει την αξιοπρέπεια μου και με κάνει να ντρέπομαι, ας προσεγγίσουμε το θέμα από την ψυχρή, οικονομική πλευρά. Συμφέρει τη χώρα αλλά και ευρύτερα την Ε.Ε. να δημιουργήσει τέτοιους χώρους; Και δε μιλάμε για κατασκηνώσεις των εκατό ατόμων, αλλά για χιλιάδες μετανάστες ανάμεσά τους και παιδιά. Δε νομίζω βέβαια οι συγκεκριμένοι χώροι να φτιαχτούν με ανθρώπινη ευαισθησία. Σκεφτείτε εν τούτοις τα έξοδα που απαιτούνται από την ανέγερση και μόνο ενός τέτοιου χώρου. Αν λοιπόν, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, γιατί δεν επενδύονται στις χώρες των μεταναστών να μην αναγκάζονται και οι άνθρωποι να φεύγουν; Και δουλειά θα βρουν και εμείς θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Το «0% λαθρομετανάστες» προϋποθέτει μέτρα καταστολής και όχι σοβαρή θέληση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου αδυνατεί να σκεφτεί πέρα από τα μικροκομματικά συμφέροντα. Και αφού το θέμα των μεταναστών είναι στην επικαιρότητα, σκέφτηκε να χορέψει κι αυτός στο ρυθμό του Καρατζαφέρη.

Advertisements

23 Σχόλια

 1. Πες τα ρε Βασίλη!!!!
  Να αγιάσει το στόμα σου!

 2. Muppet TV Show (apo Avgi)

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/06/2009

  Την επομένη των ευρωεκλογών το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη πήρε 7,1% και όχι 4,5% που θα έπαιρνε, αν η συμμετοχή ήταν παρόμοια με εκείνη των εθνικών εκλογών.

  Την επομένη των ευρωεκλογών ο Καρατζαφέρης αντιμετωπίστηκε από τα ΜΜΕ ως ο μέγας νικητής, ως ο διορατικός ηγέτης που τους κατατρόπωσε όλους, επειδή είχε το θάρρος, αυτός και μόνο, να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα της μετανάστευσης.

  Την επομένη των ευρωεκλογών η Ν.Δ. του Καραμανλή υιοθέτησε αύτανδρη την ατζέντα του Καρατζαφέρη, υποσχέθηκε ότι θα απαλλάξει το ιστορικό κέντρο από τα αποβράσματα και έδωσε εντολή να ανοίξουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης». Ναι, έτσι ακριβώς τα αποκαλούν οι τηλεστάρ, χωρίς να καίγεται το στόμα τους από την Ιστορία.

  Την επομένη των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου μίλησε για «μηδενική ανοχή απέναντι στους λαθρομετανάστες», χαρακτήρισε την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» και ζήτησε να μην ξαναπεράσει τα σύνορα κανένας λαθραίος.

  Την επομένη των ευρωεκλογών τα κανάλια σήκωσαν την παντιέρα του κοινωνικού φασισμού, ο Πρετεντέρης και η Τρέμη, ομιλώντας με όρους βιολογικού καθαρισμού, ζητούσαν από τον Μαρκογιαννάκη, που μπροστά τους έμοιαζε σαν εκπρόσωπος του Δικτύου, «να απαλλάξει το κέντρο από αυτούς!».

  Την επομένη των ευρωεκλογών οι οθόνες γέμισαν από ανθρώπους με μάτια γεμάτα μίσος για συνανθρώπους τους που έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα και διαφορετική θρησκεία, από ανθρώπους που πήγαν και κλείδωσαν την παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα για να μην μπαίνουν μέσα τα μολυσμένα παιδάκια των Ασιατών και των Αφρικανών.

  Την επομένη των ευρωεκλογών οι χρυσαυγίτες μπούκαραν στην προαναφερθείσα παιδική χαρά και προπηλάκισαν έναν Έλληνα που βρισκόταν εκεί με το παιδάκι του. Η αστυνομία παρενέβη πάραυτα και συνέλαβε τον Έλληνα και το παιδάκι του, για να τον προστατεύσει από τους χρυσαυγίτες που πετούσαν πέτρες ανενόχλητοι.

  Την επομένη των ευρωεκλογών το κέντρο της Αθήνας γέμισε από διμοιρίες των ΜΑΤ που τσουβάλιαζαν αδιακρίτως όποιον είχε μελαψό χρώμα, για να τον ξαποστείλουν από κει που ήρθε. Εκεί όπου ο μελαψός θα βρει βέβαιο θάνατο, είτε από τους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων και των συμμάχων τους είτε από την κρεμάλα του καθεστώτος είτε από την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστιες.

  ΥΓ.: Τα προαναφερθέντα είναι εξαιρετικά αφιερωμένα σε όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Γ. ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗΣ

 3. βασιλή επίσης καλό θα ήταν να σταματήσουν οι πόλεμοι και η απομυζηση του πλούτου των χωρών αυτών, βασικές αιτίες της μεταναστευσης….ή μήπως δεν ηχεί ρεαλιστικό αυτό…

  επίσης σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο. η μεταναστευση απότελεί ζήτημα που θα πρεπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τισ χώρες της Ε.Ε. δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ισπανία ή την Ιταλία….Η υποκρισία των πολιτισμενων χωρών δεν εχει τέλος πια…

  ένας απλός, «παιδικός» συλλογισμός: από τη στιγμή που συμπράτουμε στους επεκτατικούς πολέμους, από τη στιγμή που συμπράτουμε στην διαιώνιση της φτώχειας στον τριτο κόσμο εκμεταλευόμενοι πλουτοπαραγωγικές πηγές και ανθρώπους για δικός μας όφελος, δεν θα οφείλαμε ανθρωπινότερη αντιμετώπιση και λύσεις πρακτικές προς όφελος των συνανθρώπων μας για την καταντια των οποίων είμαστε υπεύθυνοι?

 4. Bέβαια για να είμαστε δίκαιοι, στη συνέχεια των μέτρων που πρότεινε ο Παπανδρέου δεν βλέπω κάτι τόσο εξωφρενικά παράλογο που να μην μπορεί να εφαρμοσθεί (θεωρητικά μιλώντας πάντα) και αντιγράφω:

  1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

  2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

  3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

  4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.

  5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.
  Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

  6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

  7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

  8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται – με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

  http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/f0334e83-cd75-4221-a381-8703fcba05ce

  Φυσικά και το 0% είναι «τσιτάτο» για να προσελκύσει όσους πήγαν προς Καρατζαφέρη μεριά. Αλλά δεν κάνει λόγο για στρατόπεδα συγκέντρωσης π.χ. και αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό που αφορά το δικαίωμα της ιθαγένειας στους νέους δεύτερης γενιάς (νέοι που μέχρι τώρα απλώς «δεν υπάρχουν» επίσημα).

 5. Την επομένη των ευρωεκλογών τα κόμματα της αριστεράς (που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο – γιατί προσωπικά αυτά με ενδιαφέρουν) συνεχίζουν, στην περίπτωση του ΚΚΕ, να σφυρίζουν αδιάφορα απέχοντας από τον όποιο διάλογο γίνεται (δίνοντας έτσι ενδείξεις για το εγγενή συντηριτισμό τους σε κοινωνικά θέματα), και, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, να ενδοσκοπούν ατελέσφορα, χωρίς καμία σοβαρή πρόταση.
  Όσο δεν υπάρχουν σοβαρές, ρεαλιστικές, χωρίς μελό συναισθηματισμούς, αλλά με ουσιαστικό ανθρωπιστικό προσανατολισμό λύσεις, ιδίως από την αριστερά, το ζήτημα αυτό θα γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» ακραίων στοιχείων, φιλόδοξων πολιτικάντηδων, μικροκομματικών μηχανισμών και λοιπών ψευδο-δημοκρατικών και παρα-πολιτικών στοιχείων που μόνο λύση δεν θα προσφέρουν.

 6. Grigori, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την γέννηση του και αυτή βρίσκετε στις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Σίγουρα είμαστε συνυπεύθυνοι και πρέπει να βοηθήσουμε οικονομικά τις χώρες αυτές. Το έχω ξαναγράψει άλλωστε στο feleki, πέραν των βομβαρδισμών και τον πολέμων που οι Δυτικοί προκαλέσαμε, πρέπει να μπει φρένο και στις δυτικών συμφερόντων επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές και δεν φημίζονται για τον φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα, απεναντίας.

 7. Θέλησα να κάνω αναφορά στη «μηδενική ανοχή» και στο «0% λαθρομετανάστες» γιατί θεωρώ ότι δεν αποτελούν απλά και μόνο τσιτάτα. Το ότι επιλέγει ο κ. Παπανδρέου μια τέτοια γλώσσα (προσωπικά εμένα με φόβισε) σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει και να δεχτεί ακραίες εκφράσεις και λύσεις. Μηδενικη ανοχή σημαίνει ότι δε δέχομαι τη διαφορετικότητα του άλλου, σημαίνει ότι δε με ενδιαφέρει γιατί και πώς ήρθε στη χώρα μου. Αρκεί να φύγει. Όταν ο κ. Πάγκαλος μελλοντικός υπουργός (;) στην ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι τώρα «η μετανάστευση ήταν επιτυχημένη», ότι «από εδώ και πέρα η πόρτα πρέπει να κλείσει» και παρουσιαζει την Τουρκία ως την κύρια υπαίτιο της λαθρομετανάστευσης, πόσο άραγε απέχουμε από τη θέσπιση ακραίων-ρατσιστικών μέτρων; Ο καιρός γαρ εγγύς.
  Β.Λ.

 8. Βασίλη, η δικαιολογημένη οργή σου, σε οδήγησε σε διακριτική παρανάγνωση: «λαθρομετανάστες», είπε ο Παπανδρέου, όχι «μετανάστες». Αυτό δεν κάνει την πρότασή του λιγότερο λαϊκίστικη (ειδικεύεται σε αυτό, εξάλλου, και θα τα βρει μπροστά του όσα ανέφικτα τάζει, αν ποτέ κυβερνήσει). Την κάνει όμως λιγότερο ρατσιστική (το «0 % μετανάστες ακούγεται φρικαλέο).

  Alex και Grigoris, αναρωτιέμαι: ποιος βομβαρδισμός και ποια αποικιοκρατία έχει πλήξει π.χ την Αλβανία ή την Πολωνία; Το ζήτημα είναι πιο σύνθετο, θεωρώ και δε σηκώνει τόσο υπεργενικευτική ρητορική. Εκτός από την αναμφισβήτητα υπαρκτή εκμετάλλευση, τους πολέμους και τις συνθήκες μετα-αποικιοκρατίας, υπάρχουν ενδογενή προβλήματα σε πολλές χώρες, που δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης. Παράδειγμα: στην Αίγυπτο από τότε που επιβλήθηκε η Σαρία, ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάστηκε και οι συνθήκες έγιναν για πολλούς ανυπόφορους, προκαλώντας κύμα μετανάστευσης. Γι’ αυτό δεν φταίει κανένας δυτικός μπαμπούλας…
  Φ.Π.

  • Φίλιππε σε λαθρομετανάστες αναφέρομαι κι εγώ. Μου ‘χει ξεφύγει μερικές φορές στο κείμενο το λάθρο-. Το διορθώνω πάραυτα. Διαφωνώ μόνο στο ότι την κάνει λιγότερο ρατσιστική. Αλλά ας μη πιάσουμε κουβέντα μεταξύ μας. Εμείς μπορούμε να τα πούμε και κατ’ ιδίαν.
   Β.Λ.

 9. Αλέξανδρος Ζαβός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ): Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση
  Δημήτρης Χρυσικόπουλος
  02-12-2008

  Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ όσον αφορά τους λαθρομετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα. Κατά την άποψή σας, πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

  Κατ’ αρχάς, οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη η οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε χώρες υπανάπτυκτες ή, έστω, αναπτυσσόμενες. Αυτό αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι υπάρχει στη «γειτονιά» μας η Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται να επιδεικνύει κάποιον ιδιαίτερο ζήλο στο να περιορίσει τη μετανάστευση διά μέσου του εδάφους της προς τις χώρες της Ευρώπης. Και, βέβαια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η μετανάστευση προς τη χώρα μας, αφού είναι εκείνη που δέχεται τα μεγαλύτερα «ρεύματα» διά μέσου της Τουρκίας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕΠΟ, ποιος είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εκτιμάται ότι ζουν στην Ελλάδα και ποιες είναι οι κύριες «είσοδοί» τους στη χώρα;

  Οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται σήμερα κατά μέσο όρο μεταξύ 205.000 και 210.000. Δηλαδή οι αριθμοί που βρήκαμε κυμαίνονται μεταξύ των 170.000 και των περίπου 250.000. Όσον αφορά στις κύριες εισόδους, οι βασικές είναι η Τουρκία και η Αλβανία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση φαίνεται να προέρχεται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, διότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που εισέρχονται από το Αιγαίο αλλά και από τα σύνορά μας στον Έβρο. Για παράδειγμα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί στα νησιά, οι οποίοι έρχονται μέσω Τουρκίας.

  Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία των λαθρομεταναστών, έχει το ΙΜΕΠΟ κάποια εικόνα;

  Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προέλευση των μεταναστών. Ενώ πρώτα είχαμε άτομα τα οποία προέρχονταν κυρίως από τα Βαλκάνια, τη βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τώρα παρατηρούμε ότι πολλά άτομα προέρχονται από χώρες της κεντρικής Αφρικής, της υποσαχάριας Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Αυτό δίνει κι ένα άλλο στίγμα σχετικά με τους μετανάστες που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια.

  Το ζήτημα της μετανάστευσης γενικά και της λαθρομετανάστευσης ειδικότερα αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού σε όλη την Ευρώπη, όπου έχουμε μια σχεδόν διαρκή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικής. Κατ’ αρχάς, θεωρείτε ότι αυτές οι συζητήσεις καταλήγουν κάπου;

  Πρέπει να αναφερθώ σε δύο σημεία: Το ότι η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι δεδομένο· πολύ περισσότερο για εμάς, που, λόγω της Συνθήκης του Δουβλίνου, έχουμε υποχρεωθεί να διαχειριζόμαστε όλο αυτό τον αριθμό των μεταναστών, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τους αφήσουμε να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρ’ ότι αυτή είναι η θέλησή τους – οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς υποχρεώνεται να τους κρατά εδώ και να προσπαθεί να βρει η ίδια τρόπους ή να τους επαναπροωθήσει ή να τους εντάξει στην κοινωνία, κάτι που, δεδομένων των αριθμών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι εφικτό. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη προσπαθεί να αναπτύξει μια νέα πολιτική, κάτι που φαίνεται από το Σύμφωνο που υπογράφηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2008, το οποίο ουσιαστικά θέτει κάποιες διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

  Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες;

  Η Ευρώπη θα υπογράφει με τρίτα κράτη συμφωνίες επαναπροώθησης και όχι μεμονωμένα τα κράτη μεταξύ τους. Επίσης, θα θέτει κοινούς κανόνες στο θέμα των συνόρων και του ασύλου, αλλά και θα προωθήσει διαδικασίες ανάπτυξης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, όπως και την ανάπτυξη συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, όμως μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της, καθώς και η θέληση αυτά να μετουσιωθούν από λόγια σε πολιτική.

  Κατά την άποψή σας, ποια είναι η ρεαλιστικά καλύτερη λύση στο ζήτημα των μεταναστών;

  Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, και δεδομένου ότι ως χώρα έχουμε αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο βάρος όλης της υπόθεσης, θεωρώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να πιέσει τις γύρω χώρες -και έχει τη δυνατότητα, επειδή χρηματοδοτεί αυτές τις χώρες- να υπογράψουν μαζί της διακρατική συμφωνία για τη διαχείριση και τον έλεγχο της κατάστασης, δηλαδή για τον περιορισμό και την επαναπροώθηση αυτών που εισέρχονται μη νόμιμα στη χώρα μας. Η δεύτερη είναι ότι, για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα, θα πρέπει είτε μέσω τυπικής είτε μέσω άτυπης διαδικασίας η Ευρώπη να αναλάβει ένα μέρος του βάρους των ανθρώπων που έχουν μείνει στις «πύλες εισόδου», δηλαδή σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τυπική διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί, για παράδειγμα, η Ελλάδα να πει ότι έχει περίπου 200.000 μη νόμιμους μετανάστες και να ζητήσει από την Ευρώπη να διαχειριστεί ένα μέρος τους, είτε μέσω επαναπροώθησης είτε μέσω ενσωμάτωσης. Πρέπει, όμως, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας -οικονομικές, πληθυσμιακές κ.λπ.-, να γίνει κι ένα μοίρασμα· δεν μπορεί αυτό το βάρος να το χρεώνονται μόνο τρεις ή τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν αυτό θα προκύψει μέσα από την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που είναι μια τυπική διαδικασία, ή μέσα από μια άτυπη διαδικασία συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες. Αυτές είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις, ειδάλλως θα προκύψουν κοινωνικές αναταραχές.

  Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο τι μπορεί να γίνει;

  Μακροπρόθεσμα είναι αυτός ο πέμπτος Πυλώνας που προώθησε η Ε.Ε. τώρα και λέει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανάπτυξης των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, μέσα από χρηματοδότηση αλλά και μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα εξυπηρετεί αυτές τις διαδικασίες. Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε και στο παγκόσμιο φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα γίνει στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2009. Στο φόρουμ αυτό μετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 160 χώρες, και σε αυτό θα γίνει άτυπος διάλογος μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων, ώστε να διαμορφωθεί το διεθνές περιβάλλον. Εκεί η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα της μακροπρόθεσμης επίλυσης του προβλήματος και πώς θα γίνουν πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να δώσουμε χρήματα, αλλά να δημιουργήσουμε το περιβάλλον εκείνο που θα επιτρέπει την αξιοποίηση των ανθρώπων που έχουν πάει σε άλλες χώρες και έχουν αποκτήσει δεξιότητες και έχουν γνώσεις που τους επιτρέπουν να συνεργάζονται με άτομα από άλλες χώρες.

  http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=62244

  Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλετε στην μετανάστευση από τις χώρες στις οποίες αναφέρεσαι… Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να θεωρηθεί ο πολωνός λαθρομετανάστης από την στιγμή που η Πολωνία είναι μέλος της ΕΕ.
  Αν κατεβείς καμία μέρα στο κέντρο δεν πρόκειται να δεις ούτε Αλβανούς ούτε Πολωνούς να κοιμούνται στα παγκάκια. Αφγανούς, πακιστανούς, ιρακινούς κ.α. θα δεις, εκεί ακριβώς που γίνονται οι πόλεμοι!!!

 10. Ενώ αν δε γινόταν πόλεμος, ο Αφγανός θα απολάμβανε ήσυχος και βαθιά ριζωμένος τις χάρες του ειρηνικού αυτοφυούς καθεστώτος των Ταλιμπάν… Σε ό, τι αφορά τους μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, αντί να αναμασάμε ατελέσφορα την καραμέλα του ιμπεριαλισμού, θα πρότεινα να ρωτούσαμε την Αλέκα και τους συντρόφους της δυο πραγματάκια για τα καθεστώτα που τόσο νοσταλγεί.
  Δεν συμφωνούμε, Alex, αλλά δεν πειράζει. Θεωρώ πως η «τυραννία της μεταμέλειας» του δυτικού κόσμου πρέπει να έχει όρια, απλώς.
  Φ.Π.

 11. Απλά θα μείνω σε αυτό.

  Μακροπρόθεσμα είναι αυτός ο πέμπτος Πυλώνας που προώθησε η Ε.Ε. τώρα και λέει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανάπτυξης των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, μέσα από χρηματοδότηση αλλά και μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα εξυπηρετεί αυτές τις διαδικασίες.

  Θα προσθέσω πως ακόμα και επί Ταλιμπάν δεν είχαμε τέτοιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν…
  Και τέλος το τι λέει η Αλέκα λίγο με απασχολεί προσωπικά…

 12. η επαναπροώθηση είναι ντροπή για ευνόητους λόγους….
  όσοι δυσκολεύονται να το πιασουν ας διαβασουν το Muppet TV Show

  τέλος δεν κατάλαβα το σχόλιο του Φ.Π., προφανως η μεταναστευση μπορεί να οφειλεται σε μια σειρα από λόγους διαφορετικούς η συνδεόμενους πολλές φορες….πάντως στη χωρα μας τωρα αυτό που κυριαρχεί είναι εξαθλιωμένοι ανθρωποι από αφγανισταν και ιρακ κυρίως ….και αυτό δεν είναι ρητορικό είναι πραγματικότητα δυστυχώς!

 13. Αφιερωμένο στον κ Παπανδρέου.

 14. Προφανώς δεν είχαμε τέτοιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν επί Ταλιμπάν.

  Επί Ταλιμπάν, δε τολμούσε κανείς Αφγανός να περάσει τα σύνορα της χώρας του. Το ίδιο και στο Ιράκ – σκέτη αυτοκτονία. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι στο Αφγανιστάν προτιμούσαν το καθεστώς των Ταλιμπάν και για αυτό δεν έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς.

 15. Οι ταλιμπαν ανέλαβαν το 1996, μήπως πριν από αυτούς είχαμε τόσους Αφγανούς μετανάστες?
  Από όσο γνωρίζω πέραν των φρικαλεοτήτων, οι ταλιμπαν είχαν καταφέρει και κάτι καλό. Αυτό δεν είναι άλλο από το να μειώσουν σε μηδενικά ποσοστά την παραγωγή του Οπίου…

 16. Εμείς όχι, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Σοβιετική Ένωση, εκατομμύρια Αφγανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους και πέρασαν τα σύνορα του Ιράν και του Πακιστάν.

 17. «Πάντως στη χωρα μας τωρα αυτό που κυριαρχεί είναι εξαθλιωμένοι ανθρωποι από Αφγανισταν και Ιρακ κυρίως» . Αυτό κυριαρχεί, Γρηγόρη; Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Γεωργία, Κουρδιστάν (ανύπαρκτο), Πολωνία, Συρία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Αλβανία, Ρουμανία τίποτα δηλαδή; Προφανώς ζούμε σε άλλη χώρα.
  Όσο για το καλό που έκαναν οι Ταλιμπάν, το αφήνω ασχολίαστο. Τα αγάλματα του Βούδα και οι γυναίκες της Καμπούλ το ένιωσαν στο πετσί τους…
  Φοβάμαι πως η λογική σας λίγο θέλει για να διολισθήσει προς το σύνηθες: οι Ταλιμπάν μισούν τις Η.Π.Α, εμείς μισούμε τις Η.Π.Α, άρα εμείς γουστάρουμε τους Ταλιμπάν…
  Φ.Π.

 18. Φ.Π. η κριτική σου είναι επιπόλαιη και ακατανόητη. στην ακραία της εκδοχή δε, δικαιώνει επεκτατικούς πολέμους στο όνομα της δημοκρατίας. βλ. δόγμα Μπους….πάρτο αλλιώς γιατί έτσι ολισθαίνεις σε φασίζουσες αντιλήψεις….

  1.κανενας δεν ειπε ότι οι Ταλιμπαν είναι καλοί…(απλοϊκό…) Προφανως όμως ένας επεκτατικός πόλεμος εναντίον τους δεν γίνεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας….φέρει δε χειροτερα αποτελεσματα για τους ανθρωπους όπως διαπιστώνουμε.

  2. κανενας δεν είπε ότι οι μετανάστες είναι μόνο ιρακινοί ή αφγανοί. Επίσης κανένας δεν είπε ότι η μετανάστευση οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Μια σειρά από άλλους λόγους, οικονομικούς/κοινωνικούς/πολιτικούς την προκαλούν. μου φαίνεται πραγματικά αστείο να πρέπει να κάνω αυτες τις διευκρινήσεις…Προφανώς όμως σήμερα στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών και ο πιο εξαθλιωμένος προέρχεται- καθόλου τυχαία φυσικά από αυτές τις χωρες.

  3. η παράνομη μετανάστευση είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγωντικό φαίνομενο συνολικά. Αφορά τόσο στις αιτίες που την προκαλούν όσο και στους τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστών από την πολιτεία αλλά και από τον καθένα μας.
  το θέμα τέθηκε ξανά στην ατζέντα όχι τυχαία άλλα λόγω μεγάλων ποσοστών του λαος, του οποίου τα μεγάλα ποσοστά επίσης δεν είναι τυχαία αλλά θα πρέπει να διαβαστούν σε συναφεια με το φαίνόμενο της μετανάστευσης και τον τρόπο που ο μετανάστης αντιμετωπίζεται από τους ελληνες πολίτες.
  ωστόσο και ακριβώς επειδή η υποκρισία και η «ευαίσθητη» ρητορία περισεύει για τα κόματα του δικοματισμού, τα βλέπουμε να προσεγγίζουν τις αντιλήψεις και τις θέσεις του λάος, για να τα έχουν καλά και να εξασφαλίσουν τις ψήφους των νοικοκυραίων στις επερχόμενες εκλογές….

  η αριστερα και ο συριζα ειδικότερα δεν θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών.θα πρέπει να θέσουν δε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την διαχείρηση του.

 19. Καταρχάς, καλημέρα σε όλους,
  grigoris, όπως σωστά ανέφερες η μετανάστευση των λαών (λαθραία ή όχι, εκούσια ή ακούσια) είναι όντως ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγωγικό φαινόμενο. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορούμε, και δεν έχει νόημα, να θεωρήσουμε ως μόνους υπεύθυνους για το ξεριζωμό των Αφγανών και των Ιρακινών, π.χ., τους Αμερικανούς, και γενικότερα τους δυτικούς. Αντιλαμβάνεσαι ότι με αυτό τον τρόπο εσύ διολισθαίνεις σε υπεραπλουστεύσεις και απλοϊκά συμπερίσματα (όπως και όταν γράφεις ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί έτσι, ελαφρά τη καρδία, να δικαιώνει τους επεκτατικούς πολέμους).
  Πρέπει, λοιπόν, να αφήσω τη σκέψη μου λίγο ελεύθερη και να αναρωτηθώ πόσο κακό έκαναν σε αυτούς τους λαούς και οι Ταλιμπάν, και ο Σαντάμ Χουσεϊν, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δικαιώνω την επέμβαση οποιασδήποτε ξένης δύναμης εις βάρος των λαών (και όχι των εξουσιαστικών δυνάμεων). Οπότε πρέπει αν αρχίσω να κατηγορώ, να κατηγορήσω εξίσου και τους Ταλιμπάν και τον Χουσεϊν και τη διεφθαρμένη εξουσία της Νιγηρίας, και την όποια άλλη διεφθαρμένη και καταπιεστική αρχή κάθε δυστυχούς και εξαθλιωμένης χώρας (και όχι μόνο τη Δύση).
  Όταν οι παππούδες μας μετανάστευσαν, ας πούμε, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί απ’ αυτούς παράνομοι και δυστυχείς, δεν είχε κανένα νόημα να κατηγορήσουμε, για παράδειγμα, τη Γερμανία, που ανέδειξε τον Χίτλερ σε ηγέτη, που πολέμησε μέχρι τελευταίας ρανίδας στο πλευρό του σε έναν παρανοϊκό πόλεμο, ορισμό του επεκτατικού πολέμου. Όχι, δεν έπρεπε να το κανούμε, και δεν το κάναμε.
  Το κεντρικό, και το μόνο, ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τις εστίες τους μην έχοντας στον ήλιο μοίρα (όπως κάποιοι άλλοι σήμερα) και σκορπίστηκαν τόσο στην ίδια εκείνη χώρα που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κατάστασή τους, όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Και αυτές οι χώρες τους υποδέχτηκαν άλλοτε σκληρά και άλλοτε όχι, άλλοτε ρατσιστικά και αδιάφορά. Τα κράτη όμως, η επίσημη πολιτεία προσπάθησαν να τους εντάξουν στην κοινωνία και να τους ενσωματώσουν σε αυτήν, πολύ συχνά με επιτυχή αποτελέσματα (βλ. ΗΠΑ και Αυστραλία, για παράδειγμα, όπου οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι απόλυτα αφομοιωμένοι, και δικαίως, εκεί).
  Άρα, αυτό που πρέπει πρωτίστως να μας ενδιαφέρει, για να μη σου πω μόνο, είναι πώς μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα, και να ζήσουν σε αρμονία και εν ειρήνη με τους γηγενείς μιας χώρας (γιατί χωρίς κοινωνική ειρήνη δεν γίνεται τίποτα), της όποιας χώρας.
  Και αυτό χωρίς κράτος, χωρίς πολιτεία και νόμους, με τα ευχολόγια και τα επιχειρήματα του καθενός μας, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.

 20. Γρηγόρη, πριν εκλύσεις ξανά τον άστικτο μικρογράμματο οχετό σου, πριν προσπαθήσεις πάλι να μας μοιράσεις πιστοποιητικά κοινωνικής ευαισθησίας (όπως έκανες και προεκλογικά), πριν βιαστείς να εκτοξεύσεις ξανά χαρακτηρισμούς τύπου «επιπόλαιη», «φασίζουσα» κ.λπ, διάβασε προσεχτικότερα όσα γράφω και όσα γράφεις. Η naive αριστεροσύνη σου δεν δικαιολογεί ούτε τις υπαραπλουστεύσεις σου, ούτε τις παρερμηνείες όσων γράφονται, ούτε τον άκρατο και άκριτο μανιχαϊσμό σου. ούτε την οργή που θολώνει το βλέμμα σου, ούτε εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας.
  Λες π.χ : μιλώντας για τους Ταλιμπάν ότι τα σημερινά αποτελεσματα είναι «χειρότερα για τους ανθρωπους όπως διαπιστώνουμε». Σου θυμίζω ότι οι Ταλιμπάν ήταν ένα καθεστώς που δεν άφηνε τις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο, απαγόρευε κάθε μορφής καλλιτεχνική εκδήλωση -ακόμα και τη μουσική, έκανε μαζικές εκτελέσεις, εθνοκαθάρσεις και δημόσια μαστιγώματα, κατέστρεφε πολιτιστική κληρονομιά αιώνων και πολλά ακόμα… Όσο διεφθαρμένοι και αν είναι ο Καρζάι και η παρέα του, για το δικό μου φτωχό μυαλό είναι χίλιες φορές προτιμότεροι από το πιο αποκρουστικό φονταμενταλιστικό καθεστώς που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Λες επίσης ότι «σήμερα στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών και ο πιο εξαθλιωμένος προέρχεται- καθόλου τυχαία φυσικά από αυτές τις χωρες», το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πούθεν προκύπτει η διαπίστωσή σου; Διάβασε την κυριακάτικη Καθημερινή -και όχι μόνο- για να δεις ότι η πλειονότητα των μεταναστών είναι από την Ευρώπη και άλλες χώρες της Ασιας (Κίνα, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές). Οι (καταδικαστέοι -μη με παρεξηγήσεις πάλι) επεκτατικοί πόλεμοι δεν αποτελούν από μόνοι τους αποχρώντα λόγο για δημιουργία ρευμάτων μετανάστευσης… Επίσης «επεκτατικός» από «επεκτατικό» πόλεμο διαφέρει: άλλο η κτηνωδία στο Ιράκ, καταδικασμένη από όλον το κόσμο, άλλο στο Αφγανιστάν, άλλο η επέμβαση στο Κόσοβο, π.χ. Αν θες τη γνώμη μου, με όλες διαφωνώ, εν μέρει ή απόλυτα, αλλά για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική ένταση.
  Για την πολυπλοκότητα του ζητήματος συμφωνώ και επαυξάνω, όπως και για τον ρόλο που καλείται και οφείλει να παίξει η Αριστερά απέναντι στα αυγά του φιδιού που αυξάνονται και πληθύνονται… Ακριβώς όμως επειδή το ζήτημα είναι τόσο σύνθετο θα περίμενα οι τοποθετήσεις σου να μην είναι, επίμονα και εξακολουθητικά, της λογικής «μαύρο-άσπρο».
  Όσο για τη νουθεσία σου «πάρ’το αλλιώς», λέω να μην τη λάβω υπόψη μου… Προτιμάω να κρατήσω τις απόψεις μου, παρότι είναι διαρκώς υπό αίρεση, παρότι δεν βρίσκουν εύκολα απάντηση και δεν καπελώνονται από νοσταλγίες του απόλυτου, παρότι δεν ικανοποιούν την αντισυστημική λογική σου. Δεν εζήλωσα ποτέ πιστοποιητικό προοδευτικών κοινωνικών φρονημάτων, δεν έχω τέτοια άγχη -άσε που έχω, σε μεγάλο βαθμό, ήσυχη τη συνείδησή μου για την προσωπική μου στάση απέναντι στους μετανάστες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν αφορά κανέναν εδώ μέσα.
  Φ.Π.

 21. Δίχως να θέλω να κάνω τον συνήγορο του Γρηγόρη και των Ταλιμπαν απλά θα πω πως το δίλημμα Καρζαι ή Ταλιμπαν μου κάνει σαν το δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.
  Θα μείνω επίσης στην συνέντευξη στον Αλέξανδρο Ζαβό, Πρόεδρου Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής:
  «Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προέλευση των μεταναστών. Ενώ πρώτα είχαμε άτομα τα οποία προέρχονταν κυρίως από τα Βαλκάνια, τη βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τώρα παρατηρούμε ότι πολλά άτομα προέρχονται από χώρες της κεντρικής Αφρικής, της υποσαχάριας Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Αυτό δίνει κι ένα άλλο στίγμα σχετικά με τους μετανάστες που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια.»
  Από όσο γνωρίζω στην ανοργάνωτη Ελλάδα που ζούμε δεν έχουμε στοιχεία για την ακριβή προέλευση των μεταναστών….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: