Το ΕΚΚΕ ως εξιλαστήριο θύμα.

Μετά τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τις συμβάσεις 407 των διδασκόντων στα πανεπιστήμια, το ΕΚΚΕ είναι αυτό που θα πληρώσει το μάρμαρο της περιστολής δαπανών, αφού πρόκειται να συγχωνευτεί με το ΕΙΕ, λες και είναι ασφαλιστικό ταμείο. Η ισοπεδωτική λογική του «σπάταλου δημόσιου τομέα» ισχύει σε πολλές περιπτώσει, αλλά όχι στην εν Ελλάδι παιδεία και στην έρευνα που είναι «προικισμένη» με τα λιγότερα κονδύλια στην Ε.Ε.

Αντιγράφουμε από το in.gr:

Δριμύ κατηγορώ Αντιπολίτευσης για την υπαγωγή του ΕΚΚΕ στο σχέδιο «περιστολής δαπανών»
 
 
 
 

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για την υπαγωγή ερευνητικών κέντρων στο σχέδιο περιστολής δαπανών του Δημόσιου τομέα. Ειδικά σε ότι αφορά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), -το μοναδικό δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας στις κοινωνικές επιστήμες, όπως τονίζει η Αντιπολίτευση-, η απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνευθεί με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν την κυβέρνηση για «φίμωση» και υποβάθμιση του έργου του ΕΚΚΕ, που συνεπάγονται την ουσιαστική κατάργησή του, σε μια εποχή μάλιστα που τα κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί και εκφράζονται φόβοι για κοινωνική αναταραχή.

Ζητούν ακύρωση των σχετικών σχεδίων χρεώνοντας επιπλέον στην κυβέρνηση αδιαφορία για την κοινωνική έρευνα, πράγμα που -όπως υποστηρίζουν- αποδεικνύουν το γεγονός ότι πριν ληφθεί η σχετική απόφαση δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος και διαβούλευση με το ΕΚΚΕ, αλλά και το ότι η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 27 ως προς τη δημόσια δαπάνη για την έρευνα (0,68% των δημοσίων δαπανών).

Ως απάντηση στις κατηγορίες αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης -εστιάζοντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ- ανακοίνωσε: «Οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης αφορούν στο σύνολο του ερευνητικού ιστού της χώρας, όπου προχωρεί μια ευρύτερη αναδιάταξη με συγχωνεύσεις και εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Από όλες τις κινήσεις το ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκε μόνο το ΕΚΚΕ. Προφανώς, είτε όλες τις άλλες κινήσεις τις θεωρεί σωστές, είτε απλώς τοποθετήθηκε πρόχειρα με βάση την αντίδραση κάποιου στελέχους του».

 

Νωρίτερα, από τους Τομείς Ανάπτυξης και Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στους διάφορους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν εντός τετραμήνου, καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αδιαφορία της για τις κοινωνικές επιστήμες και την έρευνα».

»Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 27 ως προς τη δημόσια δαπάνη για την έρευνα (0,68% των δημοσίων δαπανών) και ότι οι ερευνητικές δομές της χώρας παραμένουν χωρίς στήριξη, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να συμπεριλάβει το ΕΚΚΕ, το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στις κοινωνικές επιστήμες, στο σχέδιο περιορισμού του δημόσιου τομέα προς εξοικονόμηση πόρων».

»Αξίζει δε να επισημανθεί ότι, δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος μεταξύ του Κέντρου και της εποπτεύουσας αυτό Αρχής (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΑΝ), ενώ μέχρι και σήμερα το ΥΠΑΝ δεν έχει προβεί σε πλήρη παρουσίαση των όσων σχεδιάζει, ούτε έχει καλέσει σε δημόσια διαβούλευση την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα».

»Τέτοιου είδους πρακτικές αναμφίβολα οδηγούν σε μαρασμό και συρρίκνωση την κοινωνική έρευνα και αναδεικύουν την επιτακτική ανάγκη για μία σύγχρονη εθνική πολιτική, που θα στοχεύει στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ερευνητικών φορέων, και όχι στην υποβάθμισή τους. Καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα πολιτικές και μέτρα, που ενισχύουν και υποστηρίζουν την κοινωνική έρευνα στην χώρα μας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων του λαού μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το μοναδικό δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας στις κοινωνικές επιστήμες, κινδυνεύει να καταργηθεί», σημειώνει ο ΣΥΝ.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ: «η δημόσια δαπάνη για την έρευνα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αφορά ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο, το ΕΚΚΕ, στα πενήντα χρόνια λειτουργίας του, έχει κατορθώσει με την ερευνητική και εκδοτική του δραστηριότητα να διευρύνει τη γνώση μας για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

»Η πρόχειρη και χωρίς κανένα διάλογο ανακοίνωση της ‘συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών’ γεννά σοβαρά ερωτήματα για την συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΕΚΚΕ. Ποιος ο λόγος της συγχώνευσης, αν όχι ο μαρασμός των δραστηριοτήτων, την στιγμή που τα μέλη του ΔΣ του φορέα είναι μη αμειβόμενα και η μόνη ‘οικονομία’ περιορίζεται στην κατάργηση της θέσης του Προέδρου του ΔΣ;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο ΣΥΝ.

«Είναι προφανές ότι η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου φορέα διεξαγωγής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, χωρίς χορηγίες και εξαρτήσεις από διάφορα ιδιωτικά Ιδρύματα, αποτελεί ένα ανεπιθύμητο και ενδεχομένως ενοχλητικό πόλο παραγωγής γνώσης που μπορεί τεκμηριωμένα να αναδεικνύει τις κοινωνικές ανισότητες και τις δομικές δυσλειτουργίες του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού».

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και στην Διοίκηση του Κέντρου που διαμαρτύρονται σθεναρά για την απόφαση αυτή και καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα σε συστράτευση για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών που θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την ελευθερία της έρευνας στην χώρα στο κρίσιμο τομέα των κοινωνικών επιστημών.

*Ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, και ο επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αχιλλέας Μητσός, θα επισκεφτούν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το ΕΚΚΕ, προκειμένου να συζητήσουν με τις Διοικήσεις και τους εργαζομένους τις επικείμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: