Ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική

του Αλέξανδρου Νομικού

immigrationΠροφανώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την διαρροή ψηφοφόρων από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναγγέλλοντας πρόχειρα μέτρα καταστολής ως προς την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών. Πολύ φοβάμαι πως τα μέτρα αυτά που προανήγγειλε ο κ. Παυλόπουλος όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά σε μία χώρα που εδώ και 15 χρόνια δεν υπάρχει καμία μεταναστευτική πολιτική μου φαίνονται επιπόλαια και βιαστικά υπό το βάρος της πρόσφατης εκλογικής ήττας της Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα, και αντιγράφω από την ηλεκτρονική σελίδα της Καθημερινής, η κυβέρνηση «[…] θα προωθήσει τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης των παράνομων μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, την ουσιαστική ενεργοποίηση συμφωνιών επαναπροώθησής τους με τρίτες χώρες […].»

Στο άκουσμα βέβαια της φράσης στρατόπεδα συγκέντρωσης, όλοι μας ανατριχιάζουμε. Ίσως επειδή γνωρίζουμε τι είδους αντιμετώπιση έχουν οι μετανάστες στη χώρα μας από τα όργανα ασφαλείας, πόσο μάλλον οι λαθρομετανάστες. Υποθέτω λοιπόν ότι θα ξεκινήσει μια απίστευτη επιχείρηση σκούπας, με στόχο κάθε ξενόφερτο άνδρα – γυναίκα – παιδί που κυκλοφορεί στους δρόμους. Μια άμεση σύλληψη θα τους οδηγεί σε περαιτέρω εξακρίβωση στοιχείων στα αστυνομικά τμήματα και κατόπιν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βόρεια Ήπειρο ή στον Ασπρόπυργο ή στην Πάτρα αν και εφόσον θεωρηθούν παράνομοι. Στόχος του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, είναι η σύλληψη και μεταφορά στα νέα κέντρα υποδοχής 5.000-7.000 «στάσιμων λαθρομεταναστών» από το κέντρο της Αθήνας τις επόμενες ημέρες.

Και μετά τι; Αν καμία τρίτη χώρα δε δεχθεί την επαναπροώθησή τους, τι θα τους κάνουμε; Αν σε αυτή τη διαδικασία πολλοί πέσουν θύματα των περιστάσεων, της άδικης μεταχείρισης και της γραφειοκρατίας ποιος θα τους προστατεύσει; Πόσοι από αυτούς του μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς ημι-παρανομίας περιμένοντας την έγκριση κάποιας αίτησης ασύλου; Τι είδους εγκαταστάσεις θα «φιλοξενούν» τους λαθρομετανάστες και σε τι καθεστώς ελευθερίας θα ζουν; Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους, όχι για αδέσποτα ζώα.

Η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται σε μέτρα καταστολής πόσο μάλλον να ξεκινάει με αυτά. Στην Γερμανία υπάρχουν υπουργικές επιτροπές που μελετάνε τις συνέπειες την μετανάστευσης σε κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό επίπεδο και αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν σε μια πιο πρακτική διαχείριση του θέματος. Εδώ αρκούμαστε σε λεκτικές εξαγγελίες και ευαισθησίες. Η μετανάστευση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία και απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική μέριμνα για την αντιμετώπιση της, διαφορετικά οι τριβές και οι ρατσιστικές εξάρσεις διαρκώς θα αυξάνουν.

Όπως σωστά το θέτει ο Α. Καρκαγιάννης, για να ξεκινήσει μια ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε μετανάστες. Δεύτερον, πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε και τρίτον, να ορίσει με ποια δικαιώματα, υποχρεώσεις και διευκολύνσεις θα ζήσουν και θα δουλέψουν στην Ελλάδα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Διακρίνω μια αντίφαση στα λεγόμενα σου. Από την μια λες πως οι μετανάστες δεν είναι αδέσποτα ζώα και από την άλλη λες πως σωστά ο Καρκαγιάννης λέει αν χρειαζόμαστε μετανάστες και πόσους, το οποίο περισσότερο σε μουλάρια και γαϊδούρια μου κάνει. Δηλαδή πόσα μουλάρια θα χρειαστούμε φέτος να μας κάνουν τις δουλειές…
    Τον επαναπατρισμό τον είδαμε και με τους αλβανούς που τους στέλναμε πίσω δωρεάν να δουν τις οικογένειες τους και να κάνουν διακοπές για να μας έρθουν πάλι μετά από μια – δυο εβδομάδες για δουλειά. Οι άνθρωποι αυτοί αν συνεχίσουν να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης στις χώρες τους θα ξαναέρθουν και οι μονοί κερδισμένοι της ιστορίας αυτής θα είναι οι δουλέμποροι….
    Καλώς ορίσατε στην παγκοσμιοποίηση…
    Τώρα που το λες και με την ενεργεία που μαστίζει την χώρα μας και τους μισθούς πείνας (750 euro παίρνω) μάλλον θα έπρεπε να παρατήσω και τις σπουδές που κάνω και να γίνω δουλέμπορος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: