Το προφίλ του ψηφοφόρου του ΛΑ.Ο.Σ.

Του Βασίλη Λυρίτση

ΛΑΟΣΕπειδή στο blog είχε σχολιαστεί αν αυτοί που επέλεξαν το ΛΑ.Ο.Σ., ήξεραν πραγματικά ποιους ψήφιζαν. Έκανα μία έρευνα στο internet και βρήκα δύο έρευνες που λένε τα ίδια πάνω-κάτω πράγματα αλλά δεν ταυτίζονται στο επίπεδο μόρφωσης των οπαδών του κ. Καρατζαφέρη.

Πιο συγκεκριμένα η μία είναι του Γ. Κουκουράκη, πολιτικού επιστήμονα (δημοσιευμένη ολόκληρη σε pdf και αφορά την περίοδο 2004-2005)  και η άλλη (για την ακρίβεια τα συμπεράσματά της, δημοσιευμένα στην Ελευθεροτυπία, 12/6/2007) του Θ. Χατζηπαντελή καθηγητή εφαρμοσμένης στατιστικής στο Α.Π.Θ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον Γ. Κουκουράκη οι ψηφοφόροι του ΛΑ.Ο.Σ. «θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απολίτικοι ή μηδενιστές. Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι είτε εμφανίζονται εντελώς αδιάφοροι ή έχουν μια μηδενιστική θεώρηση για τα πολιτικά πράγματα […] Ο ΛΑΟΣ, όπως προκύπτει από την έρευνα […] είναι κατά βάση ανδρικό κόμμα, καθώς η αναλογία ανδρικής/γυναικείας ψήφου είναι 3:1. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του (3%) στη δυναμική ηλικία των 35-44 ετών […] Η υπόθεση (στερεότυπο) ότι ένα κόμμα με τις θέσεις του ΛΑΟΣ απευθύνεται στα κατώτατα οικονομικά και μορφωτικά στρώματα του πληθυσμού και στα λιγότερο δυναμικά τμήματά του, δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της έρευνας. Αντίθετα προκύπτει ότι καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης […]»

Στην Ελευθεροτυπία αναφέρεται ότι ο ψηφοφόρος του ΛΑ.Ο.Σ είναι: «Αντρας περίπου 35 ετών που αυτοχαρακτηρίζεται «δεξιός» και κατοικεί σε πόλεις με έντονη την παρουσία αλλοδαπών μεταναστών. Εμπιστεύεται την Εκκλησία, το στρατό και την αστυνομία περισσότερο από τη Βουλή, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα. Δεν έχει μεγάλη μόρφωση, είναι ευρωσκεπτικιστής και θεωρεί λέξη-κλειδί τον όρο «ελληνικότητα».»

Δύο λοιπόν, αντικρουόμενες έρευνες στο επίπεδο της μόρφωσης των ψηφοφόρων.

Αν ανατρέξει όμως κανείς στα εκλογικά αποτελέσματα των δήμων, τουλάχιστον της Αττικής, δεδομένου ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ενισχυμένος στα αστικά κέντρα, θα ανακαλύψει ότι έρχεται τρίτο κόμμα σε περιοχές που δε θα τις χαρακτήριζα φτωχές και «χωρίς μεγάλη μόρφωση». Ενδεικτικά αναφέρω: Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Διόνυσος, Βούλα, Σαρωνίδα κλπ.

Αδυνατώ λοιπόν, να δεχτώ ότι οι περισσότεροι που ψήφισαν τον κ. Καρατζαφέρη και την παρέα του δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν. Ήταν μια ενσυνείδητη ψήφος με πολλαπλά και ανησυχητικά μηνύματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: