Τι άλλο θα ακούσομεν εις αυτόν τον τόπον;

Του Βασίλη Λυρίτση

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα μετεκλογικά: Τέσσερις αστυνομικοί ζητούν αποζημίωση από την ΕΡΤ 300.000 ευρώ επειδή το 2007 προβλήθηκε ρεπορτάζ που τους παρουσίαζε «οκνηρούς και αδιάφορους», να έχουν αφήσει το περιπολικό έξω από ένα κατάστημα και να πίνουν φραπεδάκι. Δε θα σχολιάσω τη στάση τους. Ενδιαφέρον έχει η γλώσσα που χρησιμοποίησαν στο κείμενο της αγωγής. Διαβάστε ένα απόσπασμα (δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή 7/6):

«Αιτήθημεν αδείας ολιγολέπτου διαλείμματος προκειμένου να προμηθευθώμεν ύδωρ και καφέ και να κάνομε και χρήσιν τουαλετών. Παραμείναμε σταθμευθέντες έμπροσθεν του καταστήματος… μέχρις ότου παρασκευασθούν οι καφέδες και κάνομε άπαντες εκ περιτροπής την χρήσιν της τουαλέτας… Κάποιοι εκ των συμπολιτών μας, ασκούντες το επάγγελμα του δημοσιογράφου, έκριναν ότι το να πίνη κάποιος καφέ είναι κατακριτέο και -προφανώς- το να υπακούη εις τας σωματικάς αυτού ανάγκας είναι παράνομο και ανήθικο. Απεικόνισαν ημάς, λοιπόν, άνευ αδείας εκ μέρους ημών, προσβάλλοντες βαναύσως την έκφανσιν της προσωπικότητος ημών».

Γιατί άραγε, χησιμοποίησαν ένα αστείο μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής;

Προφανώς (στο μυαλό τους αλλά και πολλών άλλων) η καθαρεύουσα προσδίδει κύρος και καταξίωση αλλά αποτελεί και ένα μέσο ταξικού διαχωρισμού. Επιπλέον κάνει διακριτές τις σχέσεις ανάμεσα στους φορείς της εξουσίας και τους απλούς πολίτες. Σκεφτείτε μόνο σε πόσα νομικά και δημόσια έγγραφα, συμβόλαια κλπ. χρησιμοποιείται ακόμα η καθαρεύουσα και πόσο βαριόμαστε να τα διαβάσουμε!

Δεν το θεωρώ επίσης, διόλου απίθανο το κείμενο να υπαγορεύτηκε στους φερέλπιδες αστυνομικούς, που τι ζητούσαν οι καημένοι; Να κατουρήσουν (και στους τέσσερις ήρθε την ίδια στιγμή η ανάγκη τους;) και να πιουν ένα φραπεδάκι. Θέλει κάποιο χρόνο η όλη  διαδικασία άλλωστε.

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Την εκκλησία που την πας… Άνθιμος και ΣΙΑ.

  2. α χα χα χα χα… απίστευτο κείμενο… ο Μιχαλολιακος (έτσι δεν λέγεται ο γ.γ. της Χ.Α.? ) τους το έγραψε…

  3. Εγώ φαντάζομαι τους καημένους τους αστυνομικούς όταν το έγραφαν. Ιδίως μ’ αυτήν «την έκφανσιν της προσωπικότητας ημών»
    Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: