Αποτιμήσεις ευρωεκλογών

Ας δούμε ξανά τα αποτελέσματα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η εναντίωση στην Ε.Ε. που καταγράφτηκε με ποικίλους τρόπους την Κυριακή δεν είναι αντι-νεοφιλελεύθερη, αλλά, απολιτική, αντι-διεθνιστική και σοβινιστική. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έλεγε πως «η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω όταν συζητάμε για την πορεία του κόσμου». Όσες ενστάσεις κι αν έχουμε για το Ευρωσύνταγμα, για τη γραφειοκρατία των Βρυξελών και για την αμφιβόλων αποτελεσμάτων διεύρυνση, ας εκτιμήσουμε, εκτός από τα πολυσυζητημένα οικονομικά οφέλη, την οχύρωση που προσφέρει μια ισχυρή Ε.Ε. απέναντι στον κάθε μορφής εθνικισμό και απομονωτισμό. Ας δούμε και τι γράφει ο Economist (όχι ακριβώς το πιο ριζοσπαστικό περιοδικό), για να καταλάβουμε ίσω πού οδηγούν η αποχή, ο αντιευρωπαϊσμός και τα αδιέξοδα της αριστεράς: Ήταν μια νύχτα γεμάτη ανησυχία για όσους πιστεύουν στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων. […] Σε πολλές χώρες οι ψηφοφόροι ψήφισαν λαϊκιστές και ακροδεξιούς πολιτικούς που έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν τα σύνορα, θα πιέσουν για επαναπατρισμό των μεταναστών, ή ακόμη και ότι θα διαλύσουν την Ε.Ε. υπό τη σημερινή της μορφή. Η Βρετανία εξέλεξε δύο μέλη του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, και στην Ολλανδία. Ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα κέρδισαν ψήφους στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

2 Σχόλια

  1. Την ευθύνη των σοσιαλιστών και γενικότερα των αριστερών δυνάμεων που απέτυχαν να πείσουν με τον λόγο τους και τη δράση τους δεν την αναφέρει κανείς… είναι καιρός να πάρει ο καθεις την ευθύνη του… μεγάλο μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

  2. Ιάκωβε, τουλάχιστον για το blog μας δεν έχεις παράπονο. Ήδη σε προηγούμενα άρθρα έχουμε μιλήσει για την ευθύνη της Αριστεράς και θα συνεχίσουμε να μιλάμε.
    Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: