Περί ακαδημαϊκού μπουμπουκιού: Τι μας έγραψε ο Γιώργος Κεχαγιόγλου (και τι του απαντήσαμε εμείς).

Να τι μας έγραψε ο καθηγητής κύριος Γιώργος Κεχαγιόγλου (για το «Ακαδημαϊκό μπουμπούκι»):

«Προτού αναδημοσιεύσετε το σχόλιο του κ. Α. Καρκ., θα μπορούσατε να ζητήσετε και την άποψη όλων των εμπλεκομένων, για να μάθετε την αιτία μιας αντιπαράθεσης (με τον Γ. Μπαμπινιώτη, σε κυπριακό περ., 2005) και δύο σατιρικών λογοτεχνικών παιγνίων για ποικίλα πρόσωπα μιας «Πινακοθήκης των Αχρείων» στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό (σε κυπριακή σατιρική εφημερίδα, 2008), που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ακαδημία Αθηνών.

Αν το κάμνατε ύστερα από κάποια έρευνα, και δεν περιοριζόσασταν σε  copy paste των επίτηδες (και χωρίς τα συμφραζόμενά τους) επιλεγμένων αποσπασμάτων του κ. Α. Καρκ., τον οποίο μιμήθηκε κατόπιν και η κ. Μ. Χαρτ. στα «Νέα», ενδέχεται να βρίσκατε την αλήθεια, και θα ξέρατε σε ποιους να αποδώσετε τον χαρακτηρισμό «μπουμπούκια» (της πανεπιστημιακής μας ζωής) και ποιων avidos dollars την απληστία να ζηλέψετε.»

Ακολουθεί η απάντησή μας:

Αξιότιμε κύριε Κεχαγιόγλου,

1. Στην πρώτη περίπτωση (Μπαμπινιώτης) δεν μας ενδιέφερε το αντικείμενο της διαμάχης, αλλά το ύφος και οι χαρακτηρισμοί σας. Στη δεύτερη περίπτωση δεν κρίναμε ότι ένα κείμενο που βρίθει από χοντράδες, γραμμένες αποπροσανατολιστικά σε κυπριακή ιδιόλεκτο, αποτελεί «σατιρικό λογοτεχνικό παίγνιο».

2. Αν θεωρήσουμε ότι η Ακαδημία Αθηνών επιβραβεύει αποκλειστικά το επιστημονικό έργο, δίχως να λαμβάνει τίποτε άλλο υπόψη, με κάμποση καλή θέληση, θα υποθέταμε πως έχετε δίκιο, ότι όντως μπορεί όλα αυτά που αναφέρονται στα άρθρα του Α.Καρκ., της Μικ. Χαρτ και το δικό μας να μην έχουν σχέση. Αν όμως, με το φτωχό μας μυαλό, θεωρήσουμε ότι η επιστημονική επάρκεια πρέπει λογικά να συνάδει με το ανάλογο ήθος και ύφος, ε, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη επιλογή. Γιατί δεν μπορεί ένας καθηγητής που θα αναλάβει την τιμητική (και λίαν προσοδοφόρα, για να μην ξεχνιόμαστε) θέση να επιτίθεται με τέτοιο σκαιό, υβριστικό, βορβορώδη σχεδόν τρόπο (γιατί πώς αλλιώς να διαβάσουμε το «κερατωμένος», το «κανίβαλος» ή το «…του πουτσαρά»;)  στο σύνολο σχεδόν των συναδέλφων του, θεωρώντας μάλιστα ότι η ενέργειά του αυτή είναι ένα ανώδυνο χιουμοριστικό παιχνιδάκι . Τι ακριβώς κομίζουν στην κακοπαθημένη νεοελληνική φιλολογία αυτά τα κείμενα, κύριε Κεχαγιόγλου, τι ακριβώς προάγουν; Κι επίσης αναρωτιόμαστε, κύριε Κεχαγιόγλου: εσείς με  το τόσο πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό έργο σε τόσους τομείς της νεοελληνικής φιλολογίας, εσείς, ο μέλλων (;) ακαδημαϊκός, δεν έχετε βρει άλλο πιο γόνιμο τρόπο αξιοποίησης του υπερπολύτιμου ελεύθερου χρόνου σας, από το να στέλνετε αυτά τα ιδιωματικά μελίσματα σε ανυπόληπτες κυπριακές φυλλάδες, που θα έκαναν ακόμα και την Espresso να ωχριά;

3. Είναι σαφές (σαφέστερο δεν γίνεται) ότι «κάμναμε κάποια έρευνα» και δεν περιοριστήκαμε σε copy/paste αποσπάσματα από το κείμενο του Καρκαγιάννη, όπως μας κατηγορείτε. Εξάλλου, εντάξαμε στο κείμενο μας το σύνδεσμο για το 10ο τεύχος του περιοδικού Ένωσις (31.10.2008), το οποίο περιλάμβανε ένα μέρος της «πινακοθήκης των αχρείων» («Σερενδιπικόν τι χειρόγραφον εύρημα εν Κιμπριστάνη»). Εφόσον θεωρείτε ότι τα «επίτηδες επιλεγμένα αποσπάσματα», χωρίς τα συμφραζόμενά τους, αδικούν το πνεύμα και την ουσία του κειμένου σας, κρίναμε σκόπιμο να παραθέσουμε αυτούσιο ένα εκτεταμένο κομμάτι του κειμένου σας (από τη σ. 23 του εντύπου).

Clavis nominum

1. Aμπαλατοπούλλα, Kλαρίσα: Φρ. Aμπατζ., πρώ-

ην ποιήτρια οίκων προβάτων, όψιμος Israelilobbyist

και τανύν απηνής αυτουργός ολοκαυτωμάτων νεαρών

και αξίων λογίων εν Θεσσαλονίκη και Λευκουσία

2. Mακκωμένος ο Bουνόραχος, Πιερής: Pet. Mackr.,

συνταξιούχος νεοελληνιστής Oξφόρδης, εσαεί επα-

γρυπνών υπέρ της σλαβομακεδονικότητος και οθω-

μανικότητος των Nεοελλήνων

3. Mαριαλογίζα του μιτσή και του παπά και του βιλ-

λαρά: Mαριλ. Mητσ. (πρώην Mαριλ. Mητσ.-Παπ.), μορ-

φωτική ανδρογυνοχωρίστρα Aθηνών, εντεταλμένη εν

Mονάχω Bαυαρίας

4. Πολιτιτζής, Aδέξιος: Aλέξ. Πολ., βραδυφλεγής και

φθονερός λαογραφών και μηχανορραφών λόγιος Aθή-

νησι και εν Pεθύμνω, αχθοφόρος μεγάλου ονόματος

5. Φιλιππούης, Tαμάτης: Σταμ. Φιλιπ., δομιστής λό-

γιος απόμαχος εν Pεθύμνη

6. Φουκκαρά υιός, Xάμπος: X. Λ. Kαρ., κανίβαλος

κάτοχος ζωνών ασιατικών πολεμικών τεχνών, επιτέ-

λους professor εν Aριστοτελείω

7. Xααζή, Άρτεμις: Dian. Ha., τσεχοαμερικανοελλη-

νίς καβαφολόγος, Aθήνησι και παρά θίν’ αλός Kοριν-

θίας απωλέσασα ευψυχίαν τε και φωνήν.

(Για τους έχοντες έστω και τη στοιχειωδέστερη επαφή με τη νεοελληνική φιλολογία είναι σαφέστατο σε ποιους ακριβώς αναφέρεστε. Aπό σεβασμό -και μόνο- στα θιγόμενα πρόσωπα δεν θα συμπληρώσουμε τα ονόματά τους. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να φαίνεται αυτό το «παιγνιώδες» μέρος της «πινακοθήκης των αχρείων» σε έναν ουδέτερο αναγνώστη… Υποτίθεται πως παραθέτοντας και διαβάζοντας τέτοια εκτεταμένα αποσπάσματα από τα κείμενά σας, εμείς  θα έπρεπε να βρούμε, όπως μας λέτε, την αλήθεια και να καταλάβουμε ποιοι είναι τα «μπουμπούκια» και ποιοι οι «avidos dollars»… Όσο κι αν προσπαθήσαμε, εξακολουθούμε να μην τα καταφέρνουμε. Να είμαστε οι μόνοι άραγε;

Με εκτίμηση,

Το Φελέκι

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Το όνομα και μόνο της ηλεκτρονικοφυλλάδας σας των Μοιραίων κακομοίρηδων <τουρκ. felek, μα και το ποιος βρίσκεται πίσω από τα παραπάνω σχόλιά σας, ο γιος της απταίστου ηθικής κ. Μ.Μ.-Π. φελ-όλογος Φέλ-ιππος Παπ(π)άς, αρκoύν. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.
    Γ. Κεχαγιόγλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: